Hoe een low-cost thuisstudio in te richten voor een goede prijs. Dit is wat je nodig hebt:

Een computer

macbookAllereerst moet je een computer hebben. Je hebt niet de nieuwste Mac Pro nodig die helemaal is uitgedost met elke mogelijke specificatie die een ruimteschip zou kunnen aandrijven en je een aardige cent zou kunnen kosten, maar je wilt je opname ook niet maken met Windows 95 computer uit de jaren 90. Een mooi model ergens daartussen zou het beste zijn.

We raden een middenklasse huidige Mac Book Pro, iMac of zelfs Mac Mini aan (of een van de pc-equivalenten – hoewel het grootste percentage creatievelingen in de muziekbusiness voor Mac kiest). De computer wordt je centrum van werkzaamheden en is een zeer belangrijk onderdeel van de thuisstudio.

Digitaal Audio werkstation

Het maakt niet echt uit welke je kiest, maar je moet een DAW (afkorting van Digital Audio Work Station) aanschaffen. Met deze “app” kun je opnemen, virtuele instrumenten (VI’s) gebruiken en mixen. De industriestandaard is Avid’s Pro Tools, en voor complexe audiomixing, -manipulatie en -routering is dit waarschijnlijk het beste voor de taak.

Vroeger was het erg duur om een ​​Pro Tools-rig in een thuisstudio te laten draaien, maar nu heb je voor ongeveer €100 per jaar de exacte software die de professionals gebruiken.

Audio Interface

Tenzij je van plan bent om uitsluitend virtuele instrumenten (VI’s) en samples in je producties te gebruiken, heb je een audio-interface nodig. Met een audio-interface kun je niet alleen audio opnemen zoals je stem, gitaar, synthesizer, enz.

Via een microfoon of instrumentkabel, het zal je ook voorzien van een aantal kwaliteitsuitgangen voor een set luidsprekers – of ‘monitoren’, zoals we ze noemen in deze wereld. Je kan de hoofdtelefoonuitgang van je computer gebruiken, maar deze is niet zo goed als een interface, er zijn adapters voor nodig en kan over het algemeen een beetje vervelend zijn, soms met zoemgeluiden en andere artefacten van de computer en audioconverters. Audio-interfaces kunnen al zo goedkoop zijn als €100 of kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

koptelefoonsMonitor en koptelefoons

Het is van het grootste belang om te kunnen horen wat je opneemt en mixt tot in de kleinste details, voor het maken van een kwaliteitsplaat. Gelukkig hoef je de bank niet plunderen om goede monitoren en koptelefoons te krijgen.

Monitoren hebben het voordeel dat ze “plat” zijn in tegenstelling tot commerciële luidsprekers die zijn afgestemd met een gehypte EQ-curve. Hoewel het audiosysteem van je auto of home entertainment-hifi misschien leuk is om naar muziek te luisteren, wil je zeker niet op die systemen mixen, omdat je dan mogelijk zeer verkeerde mixfouten maakt. Je kan al een aantal fatsoenlijke monitoren kopen voor slechts €400.

Microfoons

Je hebt een microfoon nodig om zang of een ander akoestisch instrument op te nemen. Je hebt hoogstwaarschijnlijk slechts één microfoon nodig. Ervoor zorgen dat je vocale tracks schitteren in een mix, is het meest essentiële onderdeel van je opname-inspanning als je je bezighoudt met populaire muziek. Gelukkig kun je geweldige zang opnemen met een relatief goedkope microfoon.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.