Dat muziekinstrumenten niet gratis zijn, weet iedereen wel. Maar gelukkig zijn de meeste instrumenten om lekker muziek mee te maken, zoals akoestische gitaren of orgels, vaak niet duur. Ook voor mensen met een gemiddelde portemonnee zijn veel muziekinstrumenten betaalbaar. Maar natuurlijk zijn er ook veel uitschieters naar boven toe, voor de echte fijnproevers. In dit artikel zetten we op een rijtje welke muziekinstrumenten het allerduurst zijn. Mocht je geld te veel hebben en van muziek maken houden, dan biedt onderstaand lijstje mogelijk inspiratie!

Een unieke viool voor niet minder dan 13.5 miljoen euro

Violisten die in de miljoenen euro’s zwemmen en op zoek zijn naar een unieke viool van topkwaliteit, kunnen hun hart ophalen. Er is namelijk een viool te koop van superieure kwaliteit, maar daar moet je dan wel 13.5 miljoen euro voor neertellen. Veel mensen denken dat de beroemde vioolbouwer Stradivarius de duurste violen ter wereld maakt, maar dat is niet zo. Het duurste exemplaar dat je vandaag de dag kunt kopen, is gebouwd door een andere befaamde vioolproducent, namelijk Guarneri Del Gesù.

Deze vioolbouwer heeft een speciale viool ontworpen, de ‘Vieuxtemps’, die een tijd geleden is verkocht aan een anonieme vioolliefhebber. Deze vioolfanaat tikte maar liefst 13.5 miljoen euro af voor dit bijzondere muziekinstrument. Wie de koper is, weten we niet. Wat we wel weten is dat hij of zij de ‘Vieuxtemps’ heeft uitgeleend aan de fameuze violiste Anna Akiko Meyers, die het instrument tot in lengte van jaren mag gebruiken om mooie muziek mee te maken.

Een van de duurste gitaren ooit: Cobains Martin D-18

Wie nog 5 miljoen euro op de plank heeft liggen en een unieke gitaar zoekt, is wellicht geïnteresseerd in de prachtige Martin D-18 van Kurt Cobain. Het betreft de semiakoestische gitaar die Kurt Cobain als frontman van Nirvana tijdens het befaamde New York Unplugged concert gebruikte in 1993. De Martin D-18 die Cobain toen bespeelde was in 1959 gebouwd en geldt sinds 2020 als de duurste gitaar ooit, met een prijs van iets meer dan 5 miljoen euro. Tot die tijd was een Fender Stratocaster-gitaar van de artiest David Gilmour het duurste instrument in de categorie gitaren, met een prijs van 3.3 miljoen euro.

Heintzman Crystal Piano: gebruikt tijdens de Spelen van 2008

Een ander pareltje uit het lijstje duurste muziekinstrumenten aller tijden is de Heintzman Crystal Piano. Deze wereldberoemde piano, die in Canada is gebouwd, werd in 2008 tijdens de opening van de Olympische Spelen in Peking gebruikt. De piano is voorzien van een fraaie kristallen vleugel en heeft een verkoopwaarde van 2.3 miljoen euro. De koper van deze bijzondere en unieke piano is onbekend.

Een bijzondere gitaar als aandenken aan de tsunami van 2004

Voor wie nog 2.266.000 euro over heeft voor een leuke aankoop, is wellicht de uniek ontworpen Fender Strat. ‘Reach out to Asia’ een mooie aankoop. Het betreft een zeer fraaie gitaar als aandenken aan de verschrikkelijke tsunami die tijdens Kerst 2004 Azië trof en ruim 200.000 slachtoffers maakte. De Fender is voorzien van handtekeningen van de grootste muzikanten aller tijden, onder wie Paul McCartney, Mick Jagger, Bryan Adams, Pete Townsend, Eric Clapton en nog vijftien andere beroemde gitaristen. De opbrengsten van het instrument, dat via een veiling werd verkocht, zijn gedoneerd aan de nabestaanden van de tsunami in Azië.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.