noise cancelling techAls je forens bent of in het openbaar naar je muziek luistert, is er geen betere upgrade dan een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Veel mensen denken dat ze, om een ​​betere geluidskwaliteit te krijgen, meer moeten uitgeven, maar dat is maar de helft van het verhaal: je moet ook voorkomen dat ruis die je muziek kan overstemmen je oren bereikt. Veel bedrijven hebben hun best gedaan met hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking (ANC), en een paar zijn er zo goed in geworden dat dit een van de belangrijkste verkoopargumenten is voor hun draadloze headsets. Maar hoe werkt een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking? En waarom is het zo cool?

Om te begrijpen hoe je ruis kunt onderdrukken, is het belangrijk om eerst te weten wat geluid is. Als je geluid probeert te visualiseren, zie je het waarschijnlijk in de vorm van een golf. Dit is het niet helemaal een nauwkeurige weergave van wat geluid eigenlijk is. Tenminste niet voordat je volledig begrijpt wat het inhoudt. Dit is waar de natuurkunde begint.

Geluid zoals je het hoort, is eigenlijk alleen de compressie en decompressie van de deeltjes in het medium waarin het stroomt – voor onze doeleinden hebben we het over lucht. Het is misschien wat gemakkelijker om geluid voor te stellen als een 3D-rimpel door de lucht. Die bewegende deeltjes leiden tot zeer kleine veranderingen in luchtdruk. We noemen het gemeten vermogen van deze veranderingen in luchtdrukamplitude. Je oren en hersenen detecteren en ontcijferen die veranderingen in druk als geluid. Als je de amplitude in kaart zou brengen, krijg je na verloop van tijd een golf. Hoe harder het geluid, hoe extremer de amplitude.

Hoe je hoofdtelefoon geluiden van buitenaf annuleert

koptelefoon vrouwtje

Je koptelefoon onderdrukt geluiden van buitenaf door een fysisch trucje te gebruiken dat ‘anti phase’ wordt genoemd. Het concept is eenvoudig, maar erg moeilijk om goed te krijgen, zoals u verderop zult lezen. Als je twee identieke golven zou nemen en ze op elkaar zou plaatsen, passend bij de pieken en dalen, dan wordt gezegd dat de twee golven “in fase” zijn, wat resulteert in een nog grotere golf (luider geluid). Maar wat gebeurt er als je een van de golven met precies een halve golflengte vertraagt, zodat de dalen overeenkomen met de pieken van de andere? Van de twee golven wordt dan gezegd dat ze “uit fase” zijn en van elkaar aftrekken, aangezien de positieve drukken van de ene golf de negatieve drukken van de andere tegengaan en vice versa. Zie het als een poging om er een toe te voegen en er een af ​​te trekken. Je hebt nu dus nul. Dit is de basisfysica achter actieve ruisonderdrukking. Maar hoe wordt dat in je koptelefoon gebruikt?

Koptelefoons maken hier gebruik van door middel van kleine microfoons aan de buitenkant van je koptelefoon. Ze luisteren naar het omgevingsgeluid om je heen, en dan neemt de elektronica aan boord het over. De noise cancelling koptelefoon creëert vervolgens geluid dat precies het tegenovergestelde is van die geluidsgolf (de antifase) om het uit te schakelen, zodat je alleen maar de muziek uit je koptelefoon hoeft te horen – en niets dat buiten gebeurt.

Dit is natuurlijk allemaal theoretisch. In de praktijk is ruisonderdrukking moeilijk te realiseren, en verre van perfect. Constante geluiden zoals het lage gezoem van straalmotoren in vliegtuigen zijn gemakkelijker te herkennen en te annuleren door koptelefoons in vergelijking met plotselinge, willekeurige geluiden zoals pratende mensen. Nu je weet hoe het werkt, kan je het paar kiezen dat bij jou past.

One Reply to “Hoe werkt een noise cancelling koptelefoon?”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.