piano leren spelenPiano leren spelen is een lonende ervaring die veel voordelen biedt voor degenen die bereid zijn er de nodige tijd en moeite in te steken. Enkele van deze voordelen zijn: het leren van muziektheorie, het kunnen lezen van bladmuziek, het verbeteren van de mentale scherpte en het vasthouden van het geheugen, het verkrijgen van handvaardigheid in vingers en handen en het versterken van de armspieren.

Bovendien hebben pianisten aantoonbaar meer controle over hun emoties dan niet-pianisten, wat positief bijdraagt aan een algeheel gevoel van welzijn. De piano is ook een geweldig instrument voor diegenen die meer “hands on” activiteit willen versus zij die liever zingen.

Als je erover denkt om piano te leren spelen, zou ik je willen aanmoedigen om ervoor te gaan! Maar ik wil ook een waarschuwing geven: piano leren spelen kost tijd en oefening, dus wees bereid om er hard aan te werken. Het kan moeilijk zijn in het begin, maar als je eenmaal begint om je comfortabel te voelen met het instrument, zal het al je harde werk waard zijn!

De eerste stap is het vinden van een pianoleraar

De eerste stap bij het leren pianospelen is het vinden van een goede pianoleraar. Pianoleraren kunnen worden gevonden via uw lokale klassieke muziek winkel, online via advertenties, of door aanbevelingen van familie en vrienden. Zodra je een paar potentiële leraren te vinden, is het belangrijk om in contact te komen met hen en vragen naar hun tarieven en beschikbaarheid.

Je kunt ook een beter idee krijgen van hun manier van lesgeven en hun filosofie door telefoongesprekken met hen te voeren.

Zorg vervolgens voor een goede piano om op te oefenen

De tweede stap is het aanschaffen van een geschikte piano om thuis op te oefenen. Het is handig als het instrument binnen je budget past, want het kan moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om je geld terug te recupereren als je de piano snel moet doorverkopen.

Er zijn drie hoofdtypes piano’s: verticale, horizontale en vleugelpiano’s. Verticale piano’s zijn compacter dan vleugels, maar velen vinden dat ze de intimiteit van de klank van vleugels missen, omdat er niet genoeg mogelijkheid is om het decibelniveau te regelen dat uit elke piano komt.

Horizontale piano’s, vaak aangeduid als baby-vleugels, bieden een mooie middenweg tussen grootte en geluidskwaliteit, terwijl vleugels het grootste type piano zijn en de neiging hebben om de rijkste klank te hebben.

leren piano spelen

Oefen minstens 30 minuten per dag gedurende de eerste maand

Het kan in het begin een beetje overweldigend zijn, maar zolang je langzaam begint en je weg omhoog werkt, zal het na verloop van tijd veel gemakkelijker worden. Begin de eerste maand met 30 minuten per dag te oefenen.

Dit is genoeg om je vingers te laten wennen aan de toetsen en om de basis van het spelen te leren. Als je je eenmaal op je gemak voelt met die dingen, ga dan naar 45 minuten per dag en dan een uur per dag totdat je twee uur per dag hebt bereikt. Dan weet je dat je er klaar voor bent.

Je kunt ook beginnen met het leren over theorie en begrijpen welke noten in welke akkoorden worden gebruikt. Dit lijkt nu misschien niet zo belangrijk, maar zal later van pas komen. Met deze kennis is het veel gemakkelijker om muziek te spelen die interessant en uitdagend is.

Een van mijn favoriete dingen aan piano spelen is dat ik bijna alle soorten muziek kan spelen. Van klassiek tot jazz, er is voor ieder wat wils. En met zoveel verschillende soorten muziek beschikbaar, hoef je je nooit te vervelen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.