Waar je ook komt en wie je ook spreekt, overal ter wereld zullen mensen je vertellen dat muziek onderdeel is van hun leven. Het vreugdevolle dansen op het ritme van bepaalde muziekstijlen werkt inspirerend en verkwikkend. Ongetwijfeld kun je hier over meepraten en hoor je je favoriete muziek al in gedachten. Het is daarom niet verwonderlijk dat muziek positief bijdraagt aan je sportprestaties. Maar in welk opzicht?

sportieve vrouwtjesMuziek stimuleert de aanmaak van dopamine in de hersenen. Dopamine zorgt voor een fijn gevoel en het helpt je beter te focussen tijdens het bewegen, het prikkelt je denkvermogen positief en alledaagse handelingen worden gemakkelijker uitgevoerd. En dat zijn drie essentiële aspecten die zo belangrijk zijn bij een optimale sportprestatie. Muziek leidt je af van vermoeidheid waardoor je niet geneigd bent om te vroeg met de oefening te stoppen. Zeker wanneer een oefening je richting verzuring brengt en jouw lichaam je wil overhalen om rust te nemen. Met goede muziek is het gemakkelijk om jezelf te motiveren om nog even een paar minuten door te gaan totdat de laatste klanken van je favoriete nummer zijn gespeeld. Je hebt tegelijkertijd een doel voor ogen, je weet immers hoe lang het nummer nog duurt.

Het is voor jou belangrijk erachter te komen wat je ritme-respons is. Dit houdt in dat je moet uitvinden op welk moment en tijdens welk muziekritme jij je natuurlijke bewegingen in overeenstemming wilt brengen met het liedje dat je hoort. Met andere woorden, op welke muziek en bij wat voor beats beweeg jij je hoofd op en neer, voel je je prettig en wil je gaan dansen? Dit genre muziek is voor jou ideaal tijdens het leveren van prima sportprestaties. Over het algemeen zijn dit liedjes met een ritme van ongeveer 120 beats per minuut, oftewel twee per seconde. Ga maar na, als je uit bijvoorbeeld verveling met je vingers een tempo tikt op tafel, dan zal dit in de buurt komen van hiervoor genoemde 120 beats per minuut.

sporten met muziekLichamelijke oefening bestaat meestal uit het uitvoeren van repeterende bewegingen. Het ideale van dit synchroon meebewegen op je favoriete muziek tijdens het sporten, is omdat je je energie efficiënter gebruikt. Je hoeft niet te veel aanpassingen te doen. Muziek stimuleert je zowel tijdens duurtraining als krachttraining. Afgezien van je persoonlijke voorkeur voor een van de twee takken van sport natuurlijk. Doorgaans wordt er tijdens krachttraining wat hardere muziek geluisterd vanwege de energie die er vrijkomt bij de sporter. Iedereen die bijvoorbeeld wel eens een metalconcert heeft bijgewoond is bekend met de uitbarsting van energie uit het publiek, wanneer er een knallend refrein via de vele aanwezige speakers de zaal in wordt geslingerd.

Let er wel op, vooral tijdens krachttraining, dat je favoriete muziek je niet overmoedig maakt tijdens de uitvoering van een technisch moeilijk uitvoerbare oefening. Zorg altijd voor een solide techniek. Muziek biedt een geweldige stimulans tijdens het sporten, zodat je net even dat stukje extra kan, zonder dat je jezelf bezeert.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.