Soundbars zijn altijd een gemakkelijke manier geweest om de audio van je tv te upgraden. Maar tegenwoordig kunnen ze veel meer doen dan alleen het geluid van tv en films verbeteren. Wil je een beetje hulp bij het doorlopen van alle ontwerpen, functies en bedieningsopties? We bespreken wat er beschikbaar is om je te helpen de perfecte match te vinden.

Welk type soundbar is geschikt voor jou?

soundbar fotoSoundbars variëren enorm in prijs – van minder dan €150 voor een standaard plug-and-play-model tot meer dan €2.000 voor een handgemaakt kunstwerk. Je kunt het veld aanzienlijk verkleinen door jezelf een paar vragen te stellen.

Ben je op zoek naar een volledige thuisbioscoopervaring, of wil je de tv gewoon duidelijker kunnen horen? Gebruik je uw soundbar om muziek af te spelen? Wil je dat het onderdeel wordt van een multiroom audiosysteem? Is stembesturing belangrijk voor jou? En een eenvoudige maar essentiële vraag die je moet beantwoorden – waar gaat het heen? Er is heel wat informatie te vinden over welke soundbar je moet kiezen op het net, ik focus graag op geluid- en muziekkwaliteit.

Plaatsingsmogelijkheden

De meeste bars hebben een profiel dat zo laag is dat ze je tv (of de afstandsbedieningssensor van je tv) niet blokkeren wanneer je op een stoel zit, maar controleer altijd de hoogte om zeker te zijn. Als je je bar aan de muur wilt monteren, zorg er dan voor dat deze sleutelgatsleuven of optionele beugels heeft.

Vind je het moeilijk om dialoog te begrijpen?

Een soundbar zorgt ervoor dat je tv luider en voller klinkt, zodat menselijke stemmen ook duidelijker klinken. Maar als je over het algemeen problemen ondervindt bij het horen van dialogen boven achtergrondgeluiden, zoek dan naar een bar die dialogen verbetert. Hierdoor worden stemmen luider en prominenter in de mix.

Philips SoundbarSurround geluidseffecten

Voor een surround sound-opstelling thuis waren in het verleden een receiver en minimaal vijf speakers nodig. Dat is nog steeds de optimale configuratie voor thuisbioscoop, maar een soundbar kan een geweldige oplossing zijn voor degenen die niet de ruimte of neiging hebben voor dat soort opstelling. Het is zeker voor films (en in mindere mate ook bij games) een relatief goede oplossing vaak. In een “true” surround sound-systeem decodeert de receiver de surround-geluidssignalen van film- en tv-soundtracks en stuurt verschillende geluiden naar elke luidspreker in het systeem. Soundbars kunnen ook surround sound-signalen decoderen, maar de meeste zijn beperkt tot 5.1-kanaals formaten. En ze verdelen het geluid anders.

Een soundbar kan ergens tussen de twee en dertien (of meer!) kleine luidsprekers – ook wel ‘drivers’ genoemd – in de kast hebben ingebouwd. In plaats van discrete geluiden naar vijf verschillende luidsprekers te sturen, neemt een soundbar het surroundgeluidssignaal op en verdeelt het over de reeks ingebouwde stuurprogramma’s.

Subwoofer nodig?

Als je echt het meeste uit films en muziek wilt halen, kies dan een soundbar die een sub bevat of je de mogelijkheid geeft om er een toe te voegen. De meeste soundbars zijn te smal om geluid met een lagere frequentie weer te geven, daarom wordt in veel gevallen een losse draadloze subwoofer meegeleverd.

Hoe zit het met muziek?

Met soundbars met ingebouwde Bluetooth kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je mobiele apparaat. Sommige soundbars hebben zelfs Wi-Fi mogelijkheid voor snelle toegang tot online streamingdiensten en je persoonlijke digitale muziekbibliotheek. Een soundbar kan ook een USB-ingang hebben, zodat je een USB-stick met uw favoriete nummers kunt laden, aangesloten kunt laten en er op elk moment naar kunt luisteren. Een paar soundbars ondersteunen muziekbestanden met een hoge resolutie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.